Zlatý list 2017

27.04.2017 06:37

 

Za ZO ČSV jsem se spoluúčastnil na organizaci soutěži Zlatý list 2017.

V areálu sboru Církve bratrské v Novém Městě nad Metují se konal 45. ročník přírodovědné soutěže Zlatý list. Tato soutěž je zaměřena na poznávání krás přírody od ptáků, hmyzu a obojživelníků až k astronomii či botanice . Děti procházely okruh od sboru Církve bratrské směrem dolů k řece ulicí K Sirkárně, dále pak přes most směrem ke Vladivostoku. Na rozcestí ale odbočily doleva a šly podél řeky Metuje až do jejího údolí, přes lávku, po schodech nahoru kolem Zámeckého parku a poté zpět ke sboru Církve bratrské. Na této trase se nacházela stanoviště s rozličnými úkoly, které musely závodníci splnit. Podle toho, jak dokázaly správně odpovídat, dostávaly body, které byly na konci soutěže sečteny. Nejlepší z nich postupovali do krajské soutěže. Dětí bylo celkem 108 a byly rozděleny do tzv. 36 hlídek. Školáci byli ze druhých až devátých ročníků základních škol z obcí od Bohuslavic až po Teplice nad Metují.

 


Novoměstská organizace samozřejmě přispěla také svým dílem k atraktivnosti soutěže. Pro děti jsme měli připravené nejen otázky, ale také různé propagační materiály, obrázky od Dalibora Titěry na téma včelařství, ochutnávku medu, černý čaj s medem a také prosklený úl se žívými včelami.

Dále děti zaujala naše výstavka obrázkových tabulí od ing. Dalibora Titěry, na kterých jim byl popisován život včelstva, dělnic, trubců a matky. Také jsme měli k dispozici doutnák, ochranou včelařskou kuklu a rukavice pro názorné vysvětlení ochrany včelaře před včelami i popisu funkce včelího díla.

 

Fotky ze soutěže naleznete zde.