Zájezd do Lublinu ( Polsko )

03.11.2019 10:06

 

V minulém roce projevilo několik včelařů zvýšený zájem o zahraniční zájezd, což byl hlavní podmět pro předsednictvo OO ČSV tento zájezd uskutečnit. Podporu si obstaralo u Královohradeckého kraje, který jim na tento zájezd přispěl finanční částkou. Zájezd byl totiž hlavně poznávací a vzdělávací.

Když byl zájem včelařů, stačilo vymyslet místo a někoho, kdo by se tomuto zájezdu dokázal po celou dobu věnovat. Nakonec byl vybrán pan Karel Ostárek a jako místo zájezdu město Lublin v Polsku. Výběr padl na tuto destinaci hlavně z důvodu toho, že přítel Ostárek i s několika dalšími významnými lidmi v oboru včelařství studoval u města Lublin v obci Pszczela Wola, kde se nachází největší včelařská škola ve střední a východní Evropě Zemědělská škola, centrum praktického výcvikového střediska Strzyżewice.  Na této škole se učí nejen studenti z Evropy, ale i z celého světa.

Vzhledem k tomu, že přítel Ostárek si za dobu studia udělal na škole spoustu známostí, domluvil pro celý zájezd možnost ubytování i se snídaní či chutnou večeří.

  Zájezd začal nočním přesunem z města Náchod do města Lublin s dvěma mezi zastávkami. Ráno jsme dorazili do města Pszczela Wola. Ranní východ slunce dal předzvěst tomu, že se výlet vydaří. A opravdu, celé následující tři dny svítilo sluníčko a přitom teploty nepřesáhly 23 °C. To samozřejmě zvětšovalo atraktivitu celého zájezdu a zvyšovalo zájem účastníků o poznávací lahůdky, které jim byly připraveny. A nebylo jich málo.

Hned první den jsme navštívili firmu Apis, která se zabývá výrobou medoviny. Firma vznikla v roce 1932 v době, kdy celý svět bojoval s hospodářskou krizí a byl tento závod východisko pro tamní obyvatelé, jak této krizi čelit. V dnešní době patří k významným výrobcům medoviny nejen v Polsku, ale i v Evropě a to i díky modernizaci celé výroby a dalším investicím. V areálu firmy Apis jsme měli možnost koupit několik druhů medovin za malé peníze. Po této exkurzi jsme navštívili historickou část města Lublin. Pro zájezd byl zajištěn průvodce, který nám ukázal významné památky města s patřičným výkladem. V době zájezdu město slavilo výročí 450 let od založení Lublinské unie. Tento pakt sjednotil v minulosti Polské koruny a Litevské knížectví. Vznikla tím jedna republika s určitou autonomií na Polské i Litevské straně. Město bylo vyzdobeno tak, aby odkazy připomínaly tuto významnou událost.

Druhý den jsme se pohybovali v areálu školy, kde jsme měli možnost prohlédnout si skanzen, který je součástí školy či muzeum. Po několika krátkých přednáškách jsme jeli k  lektoru školy příteli Mariusza Chachuly. Ten nám ukázal svůj chov včely buckfastské s výkladem zabývající se způsobu množení této včely a její distribuci v oddělcích.

Po této ukázce jsme jeli do města Biszcza, kde má sídlo velkoobchod na včelařské potřeby, firma Barč. Sám majitel pan Wlodzimierz Cyc nám ukázal obchod i s velkoskladem. Po ukázce byla možnost nákupu a poté nám firma Apis nabídla občerstvení s ochutnávkou medoviny. Hodovali jsme v altánku, který byl v areálu firmy. Zde jsme si udělali přestávku a mohli jsme si popovídat a seznámit se s dalšími účastníky zájezdu. Ten den jsme se ubytovali v soukromém penzionu U Jasia i Małgosi Agroturystyka ve městě Krzyżówka. Z ubytování byla cítit rodinná pohoda, kdy nám bylo vše dovoleno a mohli jsme si užívat perfektně zařízeného pensionu s bazénem, stolním fotbálkem či stolním tenisem. Kdo měl chuť, mohl si jít zaplavat i s majitelem, který se při našem odjezdu se svojí manželkou převlékl do místního kroje a ještě před autobusem nám oba mávali. Když k tomu přičtu domácí uzené a polévku s možností ochutnat výborné polské párečky, po kterých není člověku po hodině blbě, musím říci, že bych se rád na tato místa ještě podíval.

Poslední den jsme navštívili Pasieka Barč s přilehlým skanzenem. Opět jsme viděli kroj, poněvadž se nás ujal pán do tohoto oděvu ustrojený. Nejdříve nás vzal do místního dřevěného kostela, kde nám vyprávěl o místním vysoce ceněném medu z jedle a včelách, které mají problém se v nadmořské výšce 700m nad mořem, kde se Pasieka Barč nachází, udržet.  Poté jsme se odebrali k ochutnávce medové piva. V okolí bylo k vidění nespočet úlů různých tvarů a velikostí s napodobeninou např. kostela.

Poslední zastávka se odehrála na skanzenu firmy Bartnik Sadecky, kde byly k vidění hlavně restaurované úly z minulého i 19. století. Celý areál měl velikost zhruba 7 hektarů a byla v něm i hospoda, kde se někteří schovali před sluníčkem a ochutnali místní medové pivo.

Celý zájezd mohu zhodnotit velmi kladně. Patřil k těm nejlepším, kterých jsem se účastnil. Ti, co neznali včelaření v Polsku, mohli sami srovnávat se včelařením v Čechách. Zde jsme záviděli polským včelařům pestrobarevnost plodin, které se pěstují na polích. Nebyly to pole, ale taková malá políčka ležících u domů. Zde se na jednom místě pěstovala vojtěška,pohanka,kukuřice,obilí,slunečnice,řepka a jiné. S porovnáním s námi, kde my máme hlavně řepku a obilí, je to rozdíl. Dále bylo vidět, že se v Polsku hodně investuje a to i do včelaření. Například velkoobchod Barč si z dotací vybudoval v nově postavené prodejně celé patro jen pro přednášky. Dále musím poznamenat, že mnohé polské silnice jsou v daleko lepším stavu než ty české z důvodu nové výstavby. Hodně silnic je nových včetně silničních uzlů. Proto je pro mnoho lidí lepší  jet z Ostravska do Náchoda přes Polsko.

Ještě bych touto cestou chtěl poděkovat všem, kdo se podíleli na přípravě zájezdu.

 

Fotky z prvního dne naleznete zde.

Fotky z druhého dne naleznete zde.

Fotky z třetího dne naleznete zde.